Skip to main content
0

Bjælkehus som selvbyg

© JydskeVestkysten, Brian Brink Plagborg

Torben Oltmann og Silke Reuter gav sig i kast med drømmen om at bygge eget hus med plads til storfamilie og fremtidssikrede energiløsninger. De valgte et bjælkehus som selvbyg hos Christian Panbo

Selv om der ikke har været fyret op i den finske masseovn siden dagen før, er der stadigt lunt i det 275 kvm. store bjælkehus, som Torben Oltmann og Silke Reuter byggede i efteråret 2007. Huset ligger i skønne omgivelser på en nyudstykket grund i Løjt Kirkeby nord for Aabenraa. Gennem dobbeltdøren til terrassen er der udsigt til eng, sø og skov. Torben Oltmann arbejder som gør-det-selv rådgiver hos HTH Køkkener i Aabenraa, men derfra var der alligevel et stykke vej til at tage det store selvbygger-spring.

Efter fem års renovering af deres gamle hus syntes parret imidlertid, at de havde samlet så meget praktisk erfaring, at de turde kaste sig ud projektet med at bygge et bjælkehus som selvbyg. De var ikke i tvivl om, hvordan deres drømmebolig skulle se ud.

  • Et træhus har noget rustikt over sig, og så er det godt isoleret, samtidigt med at det har et godt indeklima, fortæller Torben Oltmann. Samtidigt skulle huset opfylde behovet for en bedre ramme om familielivet end det to etagers hus, de flyttede fra.
  • Før var børnene på første salen det meste af tiden. Derfor valgte vi at bygge i ét plan, så alle værelser vender ind mod et centralt rum. Nu føler vi, at vi er mere sammen som familie, siger Silke Reuter.

Lavenergihus

De valgte at samarbejde med Christian Panbo A/S, der har fremstillet bjælkehuse i Aabenraa siden 1994. Det gav mulighed for at bygge meget selv, og en stor fleksibilitet med hensyn til at indrette huset, som de ville have det. Næste prioritet var, at huset skulle være fremtidssikret mod de stigende energipriser. De ville undgå fjernvarme, og det giver ny lovgivning mulighed for, hvis man bygger et lavenergihus. Torben og Silke ledte efter en anden opvarmningsform og undersøgte forskellige muligheder for alternativ energi. De endte med at vælge en brændefyret, finsk masseovn som husets centrale varmekilde.

– Vi kendte ikke noget til det i forvejen, men efter at have læst om det på nettet, blev vi fuldstændigt tændt på ideen. En masseovn er økonomisk, fordi den udnytter brændet optimalt. Du behøver kun at fyre et par timer hver dag, fordi ovnen gemmer varmen i stenene og afgiver den langsomt igen, fortæller Torben Oltmann.

Ovn med mange rør

Den store stenovn er bygget af syv ton ler og er husets hjerte, men familien ville ikke gå på kompromis med moderne komfort. Løsningen blev at støbe kobberrør ind i ovnen, og trække varmt vand ud til gulvvarme, der kan styres individuelt i de enkelte rum. I kombination med et solfangeranlæg kan hele husets varmeforbrug klares med 10-12 rummeter træ om året. Oven i dette har alle husets rum udsugning med varmegenvinding. Det suger varmen ud af den udgående luft og fører den over i den friske luft, der bliver blæst ind i huset.

Det var en stor udfordring at udtænke et system, der kunne koordinere styringen af alle husets mange tekniske funktioner.

– Jeg har heldigvis haft en rigtig entusiastisk smed, for vi har ændret mange ting, inden vi fandt frem til, hvordan det hele skulle fungere. Det er virkelig vigtigt, at man stoler på sine håndværkere, og at man taler godt sammen, når man vil lave noget, der er anderledes end det gængse, konstaterer Torben Oltmann.

Samarbejdet har resulteret i, at den ene ende af husets værksted ligner noget fra en rumstation. Her i husets hjerne samles et utal af rør, slanger og kabler med varmtvandstanke, pumper og relæstationer.

Den centrale vandtank kan også køre på strøm, så familien kan tage på vinterferie uden at komme hjem til et iskoldt hus.

– Det fungerer rigtigt godt, og økonomisk hænger det også fint sammen. Teknikken har kostet en del, men den vil have tjent sig hjem på fem år, fordi vi bruger så lidt energi.

Hvis jeg blev rigtigt doven og købte vores brænde, skulle vi kun af med 5000 kroner. Det er stadigvæk 2000 mindre, end det koster bare i grundafgift til fjernvarmen, siger Torben Oltmann.

Køkkenet drillede

Byggeriet har været en god proces, fordi de holdt sig til at lave det indvendige af huset. De store ting blev overladt til professionelle, lige som de købte lidt hjælp hos byggefirmaet af og til. Det eneste der har drillet lidt, var ironisk nok køkkenet.

  • Som HTH rådgiver har jeg set alt for mange ideer, så jeg måtte bede en af mine kolleger om hjælp til at vælge, hvordan det skulle indrettes, smiler Torben. Efter fire måneder og fire dages hårdt arbejde kunne Torben og Silke samle alle børnene og en svigersøn om et pyntet træ.
  • Vi havde en målsætning om at være færdige til jul, og vi nåede det lige akkurat, siger Silke Reuter.

”Teknikken har kostet en del, men den vil have tjent sig hjem på fem år, fordi vi bruger så lidt energi.

Torben Oltmann,
nybagt husejer

Close Menu
  • da