Skrevet af Christian Panbo – Fredag, 11 Juli 2014 i Bjælkehuse
Energiforbruget i et bjælkehus afhænger af flere faktorer som blandt andet:
- Hvor godt isoleret bjælkehuset er
- Hvor tæt bjælkehuset er
- Hvilke vinduer huset har
- Hvilken varmekilde huset har
- Hvordan ventilationen er i bjælkehuset
Herudover har materialevalg til både vægge, gulv og tag også betydning for energiforbruget i et bjælkehus. Tungere materialer som blandt andet tegl og beton er energibesparende, fordi de optager varmen, når det er varmt, og afgiver den, når det er koldt. Om sommeren har disse materialer således en fordel, da akkumuleringen af varmen gør, at der ikke bliver for varmt indendørs, hvis der er normale glasarealer.
Tæthedsprøvning af bjælkehuset
Det er et lovkrav at helårshuse skal tæthedsprøves, så dette gælder naturligvis også bjælkehuse. Kravet er at der maksimalt må trænge 1 liter luft pr sekund / pr. m2 gulvareal ind ved tæthedsprøvningen. Du kan altid få dit hus tæthedsprøvet via en blowerdoor test. Skulle huset ikke overholde kravene kan man ved hjælp af en efterfølgende thermografi fotografering påvise evt. kuldebroer og utætheder. I vores afsnit om tæthedsprøvning af bjælkehuse kan du læse mere
Varmekilde i bjælkehuset
Der er fra vores side ”frit valg” med hensyn til varmekilde. Står I og skal opføre et bjælkehus kan I afhængig af jeres byggegrund, lokalplan og kommunens anvisninger vælge blandt flere forskellige opvarmningskilder, som blandt andet:
- Fjernvarme
- Gas
- Varmepumpe luft – vand
- Varmepumpe luft – luft i sommerhuse
- Jordvarme
- Solvarme
- Solceller
- Med flere
Under vores energiafsnit kan i læse mere om de forskellige varmekilder
Bjælkehuse bygget af massive bjælker har en lavere komfortvarme end for eksempel murstenshuse bygget med en indervæg af beton og en ydervæg af mursten. Målinger viser at en stuetemperatur på 19 grader i et bjælkehus svarer til en stuetemperatur på 21- 22 grader i et murstenshus. Dette giver en væsentlig fordel i forhold til varmeforbruget. Målinger i Schweiz, hvor huse bygget af massive træelementer er meget udbredt, og målinger udført af Teknologisk Institut i seniorboliger i Århus viser et varmeforbrug, der ligger 10-15 procent lavere end i huse af tegl og beton.
Hos Christian Panbo tilstræber vi at bygge alle bjælkehuse jævnfør kravene i Bygningsreglement 2015 selvom det endnu ikke er trådt i kraft. For vinduernes vedkommende bruger vi allerede år 2020 standarden, så vi er på forkant.
Se vores mange bjælkehus forslag her
Komforten i et bjælkehus
Komforten i et bjælkehus er noget helt særligt sammenlignet med et murstenshus.
Bjælkehuset er altid lunt og behageligt at komme ind i, hvor andre huse ofte er kolde og mindre gemytlige.
Har du ikke prøvet at bo i et bjælkehus, så har vi muligheden for at tilbyde dig ophold i et af 2 ”prøvehuse”, der ligger i Tyskland.